Känner du en person som drabbats av en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp? Det kan kännas hopplöst, men det finns saker du kan göra för att hjälpa till.
Personen som är drabbad kan få hjälp att må bättre av ditt stöd. Att ha någon som tror på en kan göra underverk i svåra situationer. Även du själv kan må bättre om du har någon att prata med.
Först och främst är det alltid bra att våga fråga. Det är inte alla som berättar om ett övergrepp, utan lindar in det eller antyder obehag på olika sätt. Fråga fler gånger även om du inte får svar direkt. Personen kanske kan öppna sig så småningom tack vare att du har frågat.
Måste prata med utbildad personal
Har man blivit utsatt av något så traumatiserande som en våldtäkt så behöver man prata med en professionell person. Du kan hjälpa din vän att hitta hjälp, exempelvis en vårdcentral, en tjejjour eller en ungdomsmottagning. Du kan också ta reda på hur man gör en polisanmälan.
Men viktigast är att lyssna på, och tro, den drabbade personen. Och berätta för personen att det inte är dennes fel. Skuldbelägg inte offret med kommentarer hur han/hon varit klädd eller druckit så mycket och så vidare. Det har skett ett brott och det är aldrig den utsatta som är skyldig.
Lång tid för konvalescens
Efter en våldtäkt kan det ta lång tid innan man mår bra igen, i många fall kan det ta år att komma tillbaka. Prata med personen, det är alltid bra att veta att det finns någon som bryr sig.
Om en person du känner fortsätter att utsättas för övergrepp, så måste du hjälpa vederbörande att få stopp på det. Prata med någon som kan hjälpa till, det är viktigt även om personen inte vill prata för tillfället. Och ge inte upp om det inte fungerar första gången.
Om övergreppet sker på nätet, exempelvis via en webbkamera, finns olika sajter där ni kan få hjälp. Där kan ni hitta viktig information om hur ni anmäler brottet och tips på hur ni kan göra för att spara bevis.
Andra inlägg
- Straffrabatt – så resonerade rätten i ett uppmärksammat fall
- Våldtäkter mot män ökar – stort mörkertal
- Falsk tillvitelse | Falsk angivelse
- Preskriptionstid för våldtäkt – upp till tio år
- Ökar sexualbrotten i Sverige?
- Samtyckeslagen / Vad räknas som samtycke?
- Så upptäcker du våldtäktsdroger – nya uppfinningar
- Effekter av den nya samtyckeslagen
- Antalet fällande våldtäktsdomar ökar