Pappan polisanmälde kvinnan
Kvinnan polisanmäldes av pojkens pappa. Han hade tittat på pojkens mobiltelefon och upptäckt en sms-konversation mellan sonen och kvinnan. Kvinnan hade via sms skrivit en hel del sexuella saker, bland annat att hon var ”dökär” i honom och saker om ”puss på snoppen”. Dessutom hade kvinnan skickat en del utmanande bilder till den autistiske 13-åringen.
Kvinnan polisanmäldes och åklagare väckte senare åtal. Fallet togs upp i en tingsrätt i mellersta Sverige där kvinnan mot sitt nekande stod åtalad för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande.
Bevisningen räckte inte enligt tingsrätten
I tingsrätten ansåg man att det inte fanns tillräcklig bevisning för att man skulle kunna bevisa att kvinnan verkligen hade begått våldtäkt mot pojken. Detta framgick bland annat inte tillräckligt tydlig i sms-konversationen. Dessutom hade pojken svarat både kortfattat och motsägelsefullt under förhören, ansåg rätten. Därför valde man att fria kvinnan från våldtäktsanklagelserna. Däremot ansåg tingsrätten att bevisningen var tillräckligt för att kvinnan skulle dömas för sexuellt ofredande.
Domen överklagades till hovrätten som såg annorlunda på fallet. Domarna ansåg att sms-konversationen gav påtagligt stöd för att kvinnan och pojken skulle ha haft sexuellt umgänge. Men eftersom pojken verkade osäker på hur många gånger de sexuella händelserna med kvinnan hade förekommit så kunde man bara döma kvinnan för ett fall av våldtäkt. Hon dömdes till två års fängelse för våldtäkt mot barn.
Andra inlägg
- Straffrabatt – så resonerade rätten i ett uppmärksammat fall
- Så kan du hjälpa en drabbad person
- Våldtäkter mot män ökar – stort mörkertal
- Falsk tillvitelse | Falsk angivelse
- Preskriptionstid för våldtäkt – upp till tio år
- Ökar sexualbrotten i Sverige?
- Samtyckeslagen / Vad räknas som samtycke?
- Så upptäcker du våldtäktsdroger – nya uppfinningar
- Effekter av den nya samtyckeslagen
- Antalet fällande våldtäktsdomar ökar